Lansare de carte – Bookfest 2012 – Academicianul Dan Berindei

Posted by on Jun 1, 2012 in Evenimente | 0 comments

Lansare de carte – Bookfest 2012 – Academicianul Dan Berindei

Astazi Fundatia Europeana Titulescu a fost onorata sa raspunda invitatiei Editurii Mica Valahie de a participa la evenimentul de lansare a cartii „Politica externa si diplomati la inceputurile Romaniei moderne”, scrise de academicianul si vicepresedintele Academiei Romane, Dan Berindei.

Operele academicianului Dan Berindei sunt o mosternire culturala importanta, ne prezinta istoria poporului roman, fiind un reper al identitatii noastre nationale. Lucrarea lansata astazi prezinta prima elita romaneasca, personaje importante ale momentului crearii statului roman modern, precum Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Balcescu, Vasile Alecsandri,  Mihail Kogalniceanu. Aceste personalitati au pregatit independenta si unirea statului roman prin activitatile pe care le-au desfasurat pe plan extern, dovedind ca sunt dedicati in totalitate spiritului si idealului national. Marele diplomat si patron spiritual al Fundatiei Europene Titulescu, Nicolae Titulescu, se alatura acestor personalitati, cateva decenii mai tarziu.

Domnia sa, Academicianul Dan Berindei a declarat ca „prezenta lucrare este o sinteza a unei activitati in domeniul istoriei, deoarece m-a preocupat ceea ce a realizat poporul roman in afirmarea sa pe plan extern. Simtim nevoia de a arata ca am fost in stare de foarte multe lucruri si ca este cazul sa ne intoarcem la directia pe care am avut-o, si sa facem acest lucru prin eforturi extraordinare. Cartea vorbeste despre o politica externa axata pe tarile latine. E nevoie sa reinnodam firul”.

Cartea cuprinde un sir de studii referitoare la politica externa a revolutionarilor de la 1848. Daca la inceput era vorba de principii, acestea au fost traduse apoi in realitati. Un capitol special este dedicat politicii externe a lui Alexandru Ioan Cuza, iar altele doua trateaza subiecte de actualitate, strategia necesara in regiunea Dunarii si modul de conduita al diplomatilor straini, rapoartele dintre diplomatii romani si cei straini. Volumul surprinde in mod placut cititorul prin cele patru portrete ale fauritorilor politicii externe a Romaniei, Nicolae Balcescu, Mihail Kogalniceanu, Costache Negri si Vasile Alecsandri.

Asa cum puncta  si istoricul Ioan Scurtu, revolutionarii pasoptisti trebuie remarcati „pentru capacitatea lor de a promova interesele romanesti pe plan extern si de a determina in 1856 Marile Puteri sa discute situatia Principatelor Romane”. Mai mult, lucrarea academicianului Dan Berindei vine in completarea unei alte „carti de referinta” pentru istoria noastra, „Tratatul de Istoria Romanilor”.

Directorul Fundatiei Europene Titulescu, George G. Potra, a punctat importanta operei academicianului Dan Berindei, „promotor al intereselor romanesti”. Domnia sa a declarat ca volumul actual se „inscrie in seria operelor de mare rigoare, de mare consistenta. Nu este numai o sinteza, ea aduce ceva nou sub raportul formatiilor, constructiilor, nu este o insumare a operelor anterioare, ci un summum al lor sub raportul suflului pe care il aduce”.

Fundatia Europeana Titulescu va recomanda cu caldura sa cititi prezenta lucrare, dar si celelalte opere ale academicianului Dan Berindei, deoarece ne ajuta sa intelegem situatia prezenta pentru ca istoria se repeta. Mai mult decat atat, Academicianul Dan Berindei, dupa cum sublinia Directorul Fundatiei Europene Titulescu, domnul George G. Potra, „nu este doar un cercetator, nu este autoritatea care coplesteste ci un om care scrie frumos, care da viata celor pe care ii aduce in prim plan”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to top