Scenarii in dialog “America in 2013”

Posted by on Mar 7, 2013 in General | 0 comments

Anul 2013 a inceput in forta pentru noua administratie prezidentiala de la Casa Alba, presedintele reales Barack Obama avand de gestionat chestiuni interne si externe foarte „fierbinti”: de la gradul de indatorare al Americii, cu o economie aflata in stagnare, o criza profunda in sistemul de sanatate si o alta referitoare la nivelul ridicat al somajului, pana la dosarele externe precum criza din Siria, problema iraniana sau ascensiunea Chinei.

Pentru o analiza mai profunda a prioritatilor si provocarilor cu care se va confrunta SUA in anul care tocmai a inceput, dar si pentru scenarii de viitor, Fundatia Europeana Titulescu a organizat impreuna cu Centrul de Studii Strategice un eveniment inedit, o dezbatere construita sub forma unui dialog „AMERICA 2013 vazuta de aproape” intre publicistii Neagu Udroiu si Nicolae Melinescu, cunoscatori ai spatiului politic american.

Cei doi au inceput dezbaterea pornind de la analiza discursului presedintelui Obama, State of the Union, a elementelor incluse in acesta si a mesajelor transmise prin intermediul sau. Rand pe rand au fost „disecate” problema deficitului american, modul in care politica externa a fost prezentata in cadrul discursului precum si maniera de adresare catre cetateni.

Un subiect controversat, numirile Secretarilor de Stat, John Kerry, si ai Apararii, Chuck Hagel, a fost dezbatut intens, in special din prespectiva rolului pe care acestia il vor avea in politica SUA. Problema iraniana si abordarea fata de Israel au fost de asemenea corelate cu numirea Secretarului Chuck Hagel.

Domnul Neagu Udroiu a ridicat o chestiune foarte interesanta in contextul schimbarilor actuale, daca societatea americana va putea avea un presedinte de gen feminin. Raspunsul domnului Nicolae Melinescu a fost precis si explicat prin forta si calitatea politicienilor americani, acesta subliniind ca este foarte posibil ca la Casa Alba in 2016  sa se formeze un duet din prima presedinta si prima vice-presedinta: Condoleezza Rice si Hillary Clinton sunt exemplele puternice ale femeilor implicate in politica americana de varf.

Dialogul intens dintre cei doi invitati i-au determinat pe cei prezenti, membri ai corpului diplomatic, ai mediului academic, tineri cercetatori si pasionati de relatiile internationale si politica SUA, sa ia parte la dezbatere prin intrebari, comentarii sau completari ulterioare.

Politica americana si relatiile SUA cu celelalte state vor continua sa fie discutate la Fundatia Europeana Titulescu, in cadrul unor evenimente ulterioare la care va asteptam cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to top