Actualizarea pozitiei Romaniei fata de Kosovo

Posted by on Jul 2, 2013 in General | 0 comments

Realitatile geopolitice sunt intr-o continua schimbare, in functie de evolutia globala dar si de contextul regional. Chiar daca relatiile dintre Kosovo si Serbia sunt tensionate, au resusit sa treaca peste aceasta etapa si au inceput una noua prin semnarea unui acord in aprilie 2013, considerat istoric atat de ambele parti cat si de mediul international.

Semnarea acordului a reprezentat mai mult decat atat, un succes al diplomatiei UE, dar si o necesitate a regandirii pozitiilor statelor care s-au opus vehement recunoasterii Kosovo (Grecia, Cipru, Slovacia, Spania si Romania). Analizand declaratiile decidentilor politici romani de-a lungul timpului, vom vedea cum afirmatiile de genul „nu vom recunoaste Kosovo” au devenit intre timp „exista niste realitati politice pe care nu le putem ignora”.

Importanta si implicatiile Acordului semnat de Serbia si Kosovo au inceput sa fie analizate si dezbatute pentru o reconsiderare a pozitiei Romaniei. Fundatia Europeana Titulescu a fost astazi un varf de lance in demersurile facute in cadrul societatii pentru a intelege mai bine evolutiile din Balcani, dar si pentru a discuta problema Kosovo.

Aducand la aceeasi masa reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene George Ciamba si Secretarul de Stat Radu Podgoreanu, a Comisiei de Politica Externa a Senatului, senatorul Petru Filip, ai mediului academic si universitar, prof.univ.dr Mihail Ionescu, fosti diplomati in Albania si Serbia, E.S Ambasadorul Gheorghe Micu si E.S Ambasadorul Nicolae Nitu, cercetatori care cunosc realitatile „din teren”, Oana Popescu, director Global Focus, si Stefan Popescu, cercetator asociat al Universitatii din Paris,  conferinta „Kosovo – principii si pragmatism” a scos la lumina mai multe dimensiuni care doar puse impreuna ofera imaginea de ansamblu privind problema istorica a Serbiei si Kosovo, realitatile existente in prezent, dilemele generate de principiile de drept international si rolul pe care Romania il poate avea in integrarea statelor balcanice.

In privinta Kosovo, „Romania trebuie sa isi reactualizeze pozitia”, afirma Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe, George Ciamba, deoarece realitatile si contextele europene sunt in plina schimbare. Mai mult decat atat, este nevoie ca aceasta sa mentina relatii deschise cu ambele entitati deoarece este direct interesata de existenta unui mediu stabil si sigur in jurul sau.

Este necesara recitirea contextului actual, sublinia cu atentie Presedintele Fundatiei Europene Titulescu, prof. Univ. Dr Adrian Nastase, pentru a vedea daca principiile de drept folosite pana acum mai pot fi invocate, folosite. Realitatea adeseori ne forteaza sa ne actualizam pozitiile si mai important, nu poate fi desfiintata sau negata. Este foarte greu sa se treaca cu vederea o realitate care nu s-a impus, ci care a aparut treptat.

In locul unei abordari birocratico-juridice, Romania ar avea mai mult de castigat daca ar folosi o abordare deschisa si creativa, ajutand Serbia si Kosovo in cadrul procesului de integrare europeana. Mai mult, Romania ar putea castiga foarte mult din punct de vedere simbolic daca s-ar implica mai activ in procesul de negociere si de normalizare al relatiilor dintre cele doua state, a sustinut Oana Popescu, directorul Global Focus.

Atat Serbia cat si Albania recunosc relatiile de buna prietenie pe care le-au avut cu Romania pe parcursul istoriei, mai ales in secolul XX. Aceasta prietenie nu trebuie uitata, din contra, trebuie fructificata, conform afirmatiilor E.S Ambasadorii Gheorghe Micu si Nicolae Nitu.

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, senatorul Petru Filip, a apreciat calitatea prelegerilor si importanta informatiilor prezentate, afirmand ca o astfel de dezbatere o completeaza pe cea care a avut loc la inceputul lunii in Parlament, reiterandu-si in acelasi timp deschiderea pentru o colaborare cu Fundatia Europeana Titulescu, pentru folosirea expertizei acesteia in domeniul relatiilor internationale.

Importanta conferintei a fost intarita si prin numarul mare de reprezentanti ai Ambasadelor straine acreditate la Bucuresti, fiind prezenti membrii ai corpului diplomatic al Serbiei, Albaniei, Republicii Moldova, Croatiei si Ungariei.

Concluziile care s-au putut desprinde din interventiile vorbitorilor intaresc faptul ca Romania ar trebui sa insereze mai mult pragmatism in cadrul modului de abordare al relatiilor cu vecinii, dar si cu alte state europene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to top